Kétnyakú gitárok
V. rész

További mellékvágányok...

A pedál steel gitárok esetében nem akkora nagy szenzáció a két sőt háromnyakú hangszer. Itt a hangszer tartásával nincs gond, ezért bátrabban alkalmazzák a kétnyakú kivitelt.

Inkább tekinthető mellékvágánynak az alábbi hangszer, ami sokkal inkább egy nyakba akasztott lap steel gitár+ szájharmonikák + 3 trombita..... Azt hiszem ez a cirkuszba való leginkább:

Akadnak, akik másként képzelik el a kétnyakú gitárt. Íme:

Keleti hangszerek hatására épített kétnyakú gitárok

Végezetül olyan kétnyakú gitárokat, vagy minek is lehetne nevezni.....hangszereket mutatok még be, amiken a gitáros valóban magas fokon játszik és kizárólag a zenei igény az, ami világra csalja ezeket a kombinációkat. Egy ilyen hangszer a kanadai származású Edward Powell két és fél nyakú gitárja. Ez a hangszer egy isztambuli műhelyben készült. Két bundnélküli nyaka van, egyik egy nylon húros oud és egy fémhúros sarod kombinációja, amihez még rezgő húrok is tartoznak. Ezzel lehet rágát és/vagy maqámot játszani. Figyelemre méltó alkotás és gyönyörűen szól a kitűnő játékos kezében. Ezen a képen még a fémhúros rész nem volt felhúrozva. Az a bizonyos fél nyak valójában egy ív, ami a rezgő húrokat tartja.

Érdemes egy pillantást vetni egy ilyen hangszer tető merevítésére:

Ha már a merevítésnél tartunk, akkor érdemes megnézni még egy érdekes kétnyakú akusztikus gitárt. A hangszert Steve Klein készítette egy Scott Stenten nevű gitárosnak. A második képen látható a tető merevítése is:

Ha sokáig keresgélnék az interneten bizonyára rengeteg további érdekességet tudnék előbányászni a kétnyakú gitár témakörében.

Most egyenlőre csupán ennyit gondoltam fantáziaserkentőnek. Azazhogy még valamit. Éppen most készül Romanek Tihamér műhelyében egy kétnyakú lant. Bundnélküli mindkét nyak, az alsó nyak 12 húros arab lant, a felső pedig egy 12 húros bariton lant lesz. Amint elkészül, ígérem, hogy sok fotóval illusztrálva megosztom veletek annak történetét is.

Szabó Sándor

2008-07-16 08:00:00