Les Paul, a legendás Gibson Les Paul gitár feltalálója elhunyt

Ismét szegényebb lett a világ egy nagyszerű legendás emberrel. Les Paul, a nevéről elnevezett Gibson gitár feltalálója 96 éves korában 2009 Augusztus 13-án súlyos betegségben elhunyt. Pár évvel ezelőtt Set Lover a dupla humbucker pickup szabadalmazója, feltalálója távozott el, most immár Les Paul sincs közöttünk. Az alábbi írásban Les Paulra emlékezünk és az általa megálmodott legendás gitárról a Les Paulról tűnődünk el.

Ki volt Les Paul?

Teljes neve Lester William Polfuss volt. 1915-ben született Wisconsin államban. Már gyerekkorától intenzív érdeklődést mutatott a zene iránt és már 8 éves korában igen jól szájharmonikázott. Zenei tanulmányait zongorán kezdte, majd a bendzsó végül a gitár lett a hangszere. Fiatal korában igen nagy nevekkel játszhatott együtt, így hamar megismerték. Igazi pályája New York Cityben teljesedett ki.

Neve a pop és az akkori jazz zenében egyaránt jól csengett, jellegzetes folyékony játékstílusát Django Reinhardt hatására fejlesztette ki. Bár az ’50-es években a Capitol kiadó pop kiadványain nagyon gyakran foglalkoztatott muzsikus volt, a jazz mindig érezhető maradt a játékában. Korunk ma ismert jazz gitárosai, mint Al Di Meola, George Benson, Pat Martino, Bucky Pizarelli, mind sokat vettek át Les Paultól. Les Paul nemcsak a zenében volt kreatív, hanem a gitárok területén is voltak új ötletei.Ezért korának egyik legismertebb sztárjaként a híres gitárgyártó a Gibson cég is felfigyelt rá.

Les Pault a gitár konstrukció, a működési elv, a forma és a praktikum mind egyszerre foglalkoztatták. Ennek eredményeként számos ötlettel állt elő. Mivel a negyvenes évek vége felé az egyre nagyobb hangerő szükségessé vált, a hagyományos üreges testű gitárok ennek nem tudtak eleget tenni az ismert akusztikus gerjedés miatt. Les Paul rájött, hogy a magnetikus hangszedő által biztosított hangszín megfelelő a gitár számára. Ha a gitár testét, mint akusztikus elemet kiiktatjuk a rendszerből, akkor a gitár teste szükségtelenné válik a hang szempontjából. Les Paul készített is egy gitárt, aminek a nyaka egy átmenő rúd volt, egy egység a húrlábbal és a gitár formájú test részek külön voltak felcsavarozhatók, immár csupán a gitár forma és a játékkényelem miatt. Ez a Log-nak keresztelt gitár jól működött és további gondolkodásra késztette Les Pault. 1950-ben azonban a gitár történetében is nagy esemény történt, megjelent a Fender Telecaster, ami már minden tekintetben a mai tömör testű gitárok őse volt. A cégek közötti vad versengés arra késztette a Gibson/Epiphone céget, hogy Les Pault konzultánsként hívja a céghez. Így is történt, és Ted McCartey-vel közösen elkezdtek tervezni egy tömör testű gitárt, ami minden tekintetben őrzi a spanyol gitárok formáját, vonalvezetését, azonban annál jóval kisebb és minden rajta van, ami elektronikailag fontos. Így született meg 1952-ben a Gibson "Les Paul", minden idők egyik legsikeresebb rock gitárja. Mára már ikonná vált, és ahogy az lenni szokott, Les Paul halála, még inkább növelni fogja a gitár hírnevét és legendás misztériumát.

Les Paul megálmodott egy speciális, minden célra alkalmas elektronikát, és egészen haláláig, ezen a hangszeren játszott.

A hangszedők azok bekötése sokféle hangszínt biztosított, azonban a legfontosabb volt Les Paul számára az a tulajdonsága, hogy közvetlenül lehetett bedugni a keverőpultba és felvételt készteni vele. A legtöbb vele készült képen ez a hangszere látható. 1971-ben a Gibson cég kiadott egy Les Paul Recording névre hallgató sorozatot, ami lényegében a pontos mása a Les Paul kedvenc modelljének azzal a különbséggel, hogy Biggsby tremoló helyett a modernebb statikus húrlábbal szerelték fel.

A Les Paul gitár

Napjainkig szinte megszámlálhatatlan Les Paul modell jött ki a Gibsontól. Fő kategóriái, a Studio, azaz a legegyszerűbb kivitelű modell, majd a Standard, a Custom illetve az utóbbi évtizedekben a Custom Shop/ Anniversary/Signature modellek. A rock zene hírességei ikonná emelték a Les Pault. Ma a kemény rock egyik jelképe lett. Gondoljunk csak a Led Zeppelinből Jimmi Page Les Pauljára, vagy a fiatalabb generációból Slash Les Pauljára. Hosszan lehetne sorolni a neveket. Ezek mindegyike már több kiadást megélt, mint Signature modell.

A Les Paul gitár népszerűsége talán jellegzetes hangjában kényelmében és egyszerű, letisztult, de harmónikus vonalvezetésében rejlik. Hangja jellegzetes torkos, tiszta hangja nem jelentős, de torzított hangszínen semmi máshoz nem hasonlítható. Sikere annak is betudható, hogy míg a Fender gitárok a tiszta hangzást célozták meg, addig a Les Paul kifejezetten a torzított hangszínei miatt lett fontos a gitárosoknak, azaz a két fontos hangzás egyik pólusát testesíti meg. A Les Paul gitár sikere szempontjából a dupla humbucker hangszedő feltalálása éppen a legjobbkor történt, mert a Les Paul Standard modelljei ezekkel lettek világhírűek.

A Gibson számos alkalommal próbálta a Les Paul modellt megújítani, esetenként nagyon előremutató módon ( L6S), de a piac sohasem tolerálta a változtatásokat, így ezek a modellek csak mint átmeneti próbálkozások kerültek a Gibson történelem könyvébe.


Manapság a Gibson Les Paul gitárok igen magas áron kaphatók és az egyik legkeményebb valuta lett a gitárgyűjtők között. Kezdettől fogva több ezer cég kopírozza az LP-t és bár jogi akadályai is vannak, a milliméterről milliméterre történő másolatok készítése tiltott.

A Gibson az elmúlt évtizedekben nagyon megerősödött és kisebb cégek felvásárlásába kezdett. Végleg magához kötötte az Epiphone márkanevet így ezen a néven jönnek ki, a távol-keleti gyártású hangszerek, nyilván ezek között a Les Paul modell vezető helyet foglal el.

Sokan megkérdőjelezik a Gibson jövőjét, azonban a mítosz és a legenda oly erősen misztifikálja az embereket, hogy ha semmi mást nem gyártana a Gibson csak Les Paul modellt, akkor is túlélné. Már jó ideje bebizonyosodott, hogy a Gibson jól megél a legendából, és semmit sem kell tennie, hogy valamit fejlesszen a gitárjain.

Egy azonban bizonyos: amíg lesz aki rock and roll-t játszik, addig lesz Les Paul gitár is.

Ha valaki is a kezébe vesz egy bármilyen Les Paul gitárt, gondoljon arra, hogy egy kis darab történelmet tart a kezében.

Szabó Sándor

2009-08-29 08:00:00