Veszélyben a gitár ipar?

Azt hiszem most már mindenki saját bőrén érzi, hogy a világ változóban van. A változást az okozza, hogy a jelenlegi világgazdaság elérte növekedésének végső határát. Egy zárt rendszerben, mint amilyen a Föld bolygó nem lehet végtelen növekedést elérni. Nem is akarok fejlődésről beszélni, mert az, hogy minden bonyolultabb az nem fejlődés. Ezek a végnapok természetesen elérik a hangszer és zeneipart is. Ennek jelei már a kilencvenes évek elején érezhetők voltak, amikor betiltották a riói paliszander kitermelését és kereskedelmét. A fával kereskedők ezt áthidalták azzal, hogy más néven kereskedtek a fával, a riói paliszander gitárok ára pedig 5-10-szeresére szökött. Az, hogy egy klasszikus gitár 25.000, - Euróba vagy dollárba kerül, az több, mint nonszensz. Egy szint után, valóban nem annyival jobb egy gitár, mint amennyivel drágább.

Amiért elkezdtem írni ezt az írást ez az a muzsikusokat és az egész hangszeripart foglalkoztató Amerikában foganatosított törvény, ami most már drasztikusan betartatja a környezetvédelmi törvényeket. 1900-ban egy Iowai képviselő John F.Lacey nevéhez köthető törvényjavaslatot szavazott meg a kormány USA-ban . Törvényt hozott a környezet megmentése érdekében. Ez kiterjed a növény és állatvilágra.

Ez a törvény a Lacey Act (Lacey Törvény) néven vált ismertté. Több mint 100 év alatt ez a törvény nem volt képes a célját beteljesíteni, így az elmúlt években drasztikus szigorításokra került sor. A törvény szigorúan tiltja bizonyos fafajták kitermelését, kereskedelmét és feldolgozását. Szinte az összes hangszerek készítésére alkalmas fa ide tartozik, beleértve például a riói paliszandert vagy a mahagónit is. Az előbbi az akusztikus, az utóbbi az elektromos gitárgyártásban alapvető fontosságú fafajta.

Arról bizonyára lehetett hallani, hogy a Gibson céget perbe fogták, és hatalmas kártérítésre kötelezték, amiért a törvényre fittyet hányva továbbra is importál, feldolgoz és kereskedik tiltott fafajtákból készült termékekkel, egészen konkrétan a gitárjaival. A Gibson céget ez alapjaiban rengette meg. Ha a cég fenn akar maradni, akkor újra kell gondolnia mindent és a megmaradt erejéből arra kell koncentrálni, hogy alternatív anyagokból készüljenek a gitárjaik, vagy a tiltólistán nem szereplő haza anyagokból.

2010 Április-1-től azonban brutális fordulat következett be a törvény betartatásában, olyan amire nem volt példa a gitár történetében.

A Lacey Törvény szerint kitermelni, szállítani, kereskedni, feldolgozni egyaránt tilos a törvényben felsorolt veszélyeztetett fafajtákat. Így például az a gitáros, aki utazik és ki vagy be akar vinni az országba olyan gitárt, amin bármely alkatrész a tiltott faanyagból készült, arra 100 ezertől akár 300 ezer Dollárig terjedő bírság szabható ki és az eképpen bűnelkövető gitáros, bármilyen jól játszik is, egy évre börtönbe kerülhet. A törvény szerint be kell vallani az ilyen hangszert a vámnál. Volt némi türelmi idő a törvény foganatosításában, azonban ez kezd lejárni. Amerikai gitáros barátaim máris pánikban vannak, mert nem merik áthozni a gitárjaikat csupán azért mert ében fogólapjuk van. A hangszerkészítők is vakarni kezdték a fejüket, hogy miből készítsenek gitárt. Ahogyan a világ egyre szigorodik, nem lehet várni, hogy ebben a témában lesznek engedmények.

Én magam a legmesszemenőbbig egyetértek a természet védelmével, és a törvényt is hasznosnak tartom. Valamivel gátat kell emelni az esztelen önző túltermelésből és pocsékolásból eredő környezetrombolásnak. A bútorgyártás és a belső építészet hatalmas mennyiségben használja fel a védett fákat.

Persze a gitárgyártás tömegméreteket öltött, az amerikai cégek is elkezdtek távol-keleten gyártatni hatalmas tömegekben. Az olcsó távol-keleti hangszerek esztétikai megjelenéséhez ugyanazt a drága fát használják fel amit a legjobb hangszerekhez. Míg az igazi hangszerhez tömör változatban használják, addig az olcsó hangszerhez csupán a legkülső burkolatán rétegelt lemez formájában. A rétegelt lemezgyártás hatalmas mennyiségű hulladékokkal jár.

Ha tényleg szeretnének segíteni a természeten, akkor a még meglévő, felhasználható fákat inkább a hangszerekhez hagyják meg, ne készüljenek például bútorok és a bankok és biztosítók belső építészeti elemei tiltott faanyagokból.

Azt tudjuk, hogy a drágaság nekik nem számít, azt is tudjuk, hogy szeretik a szépet, de mégiscsak jócskán kiveszik részüket a törvény megszegéséből. Képzeljétek csak el hány gitár készülhetne egy jól menő bank belső faberendezéseiből, ami gyakran mahagóni, padouk, vagy akár cocobolo. Talán nekik is egy hazai bútorboltba kellene menniük....

No de térjünk vissza a gitárokra. Az amerikai hangszerlobby természetesen beindult és elkezdtek tárgyalásokat folytatni, miként lehetne közös nevezőre jutni és mindenki számára elfogadható megoldást találni. Addig is a fekete piac erősödni fog, és a gitárok ára immár a sztratoszféráról kozmikus magasságokba fog emelkedni. Ez sajnálatos, mert a természet tényleg nagyon rossz állapotban van és nagyon helytelen az, hogy csak azért gyártanak tömegméretekben rossz gitárokat védett fákból, mert még mindig lehet belőle pénzt csinálni.

A dolog lélektana nagyon egyszerű és hasonló ahhoz, amikor egyszer megkérdeztek egy a bulvár, botrány iparban jól ismert személyt, hogy miért terjesztik azt a sok szennyet. Erre az volt a válasz, hogy valós igény van rá, amit ki kell szolgálni. Ez persze csupán álmagyarázat, mert ugyan a botrány olvasására, nézésére tényleg van igény, de ők valójában kizárólag pénzt akarnak keresni ezen, mindenfajta etikai szempont mérlegelése nélkül. Tehát a helyes egyenes válasz az lett volna, hogy azért terjesztünk szennyet, mert hatalmas pénzt tudunk vele keresni.

A hatalom természetéhez tartozik, hogy minden olyan területen, ahol azt tudja gyakorolni, azt örömmel fogja is gyakorolni. Ha a környzetvédelemre hivatkozva be kell kaszlizni egy gitárost, mert az amerikai repülőtéri vámhatóság úgy ítélte, hogy a fogólap ébenfából, a húrláb meg rózsafából van, akkor az ezzel megbízott hatósági személy azt kíméletlenül meg is teszi, egyrészt mert ők is meg vannak félemlítve a munkahelyük elvesztésével, másrészt kiélhetik a hatalom gyakorlásának kéjesen mágikus érzését.

Nemrégiben láttam egy videót mely arról szólt, hogy ki ölte meg az elektromos autót.

Csodás 7 részes dokumentumfilm. Csak üssétek be a keresőbe, hogy " Ki ölte meg az elektromos autót? " és azonnal meg fogjátok találni. Ajánlom a figyelmetekbe. Végigköveti, hogyan zúzták be a tökéletes, elektromos meghajtású EV1 autókat, csupán azért mert az olajipar nem engedte.

A hatalom nem a környezetvédelemmel foglalkozik, hanem a hatalommal, annak mindenáron történő megtartásával, és gyakorlásával még a környezet károsítás rovására is.

Az utazó muzsikusok fogják legelőször megérezni a törvény hatását. Ha kézipoggyászként viszik a hangszert ki vagy be az USA területére, akkor igazolásokat kell bemutatniuk, komoly adminisztráción, vizsgálaton kell átesni. Ha tiltott anyagokból készült alkatrészeket találnak a gitáron, elképzelhető, hogy a hangszert el is kobozzák, plusz jönnek a büntetések. Erről eszembe jutott az a film, amikor az amerikai élelmezésügyi hatóság drognak minősítette a C vitamint és a törvénybelépés napjától drog kommandók fegyveresen csaptak le a C vitamint fogyasztókra, csupán mert egészséges akart maradni. Ez a film ugyan fikció, de arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy ezt valóban fontolgatják is, mert a C-vitamin túlságosan hasznos és hatékony az egészség megőrzésében, és ugye ez nem érdeke a mai világnak.

Bizonyára hallottatok a múlt század '30-as éveiben zajló amerikai szesztilalomról. Mi lett az eredménye? Felépült a maffia szervezete, és azon keresztül ugyanúgy ittak az emberek, és ettől olyannyira meg is erősödött, hogy ma már a politikát is befolyásoló tényezővé vált. Aztán feloldották a szesztilalmat az emberek hivatalosan is alkoholisták lehettek a maffia meg maradt, csupán más területre vándorolt.

Nagyon remélem, hogy a gitár kultúrája nem esik áldozatául ilyesminek.

Én a magam részéről nem gondolom azt, hogy a divatos, de betiltott fák embargója megdönti a teljes hangszeripart. Valószínűleg lesz komoly hatása, például az emberek egy idő után jobban megbecsülik majd a diófából és jávorból készült gitárokat, kicsit más lesz a hangjuk, de nem biztos, hogy rosszabb, csupán nem teljesen az, amit megszokott a fülük. Azt is sejteni vélem, hogy akármiből is fognak készülni, a gitárok ára, emelkedni fog.

Valószínűleg hamarosan újabb címke kerül a boltban kapható gitárokra, ami szavatolja, hogy a gitár teljes egészében megfelel a Lacey Törvényben foglaltaknak. Addig is jól vigyázzatok a Las Paul és SG gitárjaitokra, mert ugyan a fekete piacon még lehet majd értéke, de a hivatalos piacon értéktelenné válhat, ha a törvényt Európára is kiterjesztik. Az egyetlen értéke a hangja lesz. Ez pedig a belátható jövőben várható, mert ugyanaz a hatalmi erő, ami létrehozta az USA-t ugyanaz hozta létre az Európai Uniót is, és a célja teljesen ugyanaz.

Addig is barátkozzatok a szóval: gitárkommandó, bútorkommandó.....egyedül a bankokba nem fognak bemenni.

Mindezt ne vegyétek nagyon komolyan a részemről, csak a fantáziám kicsapongásának, aztán ha mégis így lesz, akkor legfeljebb igazam volt.

Szabó Sándor

2011-09-04 08:00:00