Alex De Grassi Magyarországon

Az akusztikus gitár kedvelői ismét egy kis csemegét kaphatnak. Európai turnéjának végén Alex De Grassi Magyarországra is ellátogat egy workshopot tartani és három koncertre. Szabó Sándor meghívására és az Akusztikus Gitárzene Közhasznú Egyesület szervezésében az alábbi programok lesznek:

Október 11-én déli 12:00
Amarant & Stageshop - gitár workshop
Hangszer-Mühely-Galéria
Budapest, l. ker. Mária tér 4, Hungary

Október 12én este 19:00
Budavári Mūvelōdési Ház, házigazda: Szabó Sándor
Budapest, l. ker. Bem rakpart 6
Budapest, Hungary
www.bem6.hu

Október 13-án este 19:00
Vác, Madách, Müvelödési Központ, Házigazda Szabó Sándor
Dr. Csányi László krt. 63
Vác, Hungary (27) 316411

Október 14 este 19:00
Debrecen, Kölcsey Központ, Bálterem, Házigazda: Szabó Sándor
Hunyadi u. 1-3
Debrecen, Hungary

A workshopon Alex De Grassi "A zenekarszerű, három dimenziós hangzás" címen tart előadást minden gitározni szerető érdeklődőnek. A workshop programja az alábbi témáról szól:

A szóló gitárjáték teljes zenei kifejezésmódot követel meg a gitárostól. Az előadott játéknak tartalmaznia kell minden részét a zenének, és a hangzásnak, amit egy zenekartól is elvárunk, ritmus, dallam, basszus és harmónia, stb. Miközben egy zenekarban ezekre megfelelő hangszer szekciók állnak rendelkezésre, ezeket a gitáron megfelelően ábrázolni kell az előadónak. Ezen belül a dinamika, az artikuláció, a díszítés, vibrato, glisszandó, stb. mind meg kell, hogy valósuljon a zene minden részében. Ilyen módon a gitárjáték egy zenekarszerű előadásmódot valósít meg, amit nevezhetünk három dimenziós hangzásnak.

Alex bemutatja a dinamika, a hangsúlyozás és a hangképzés módjait a kompozícióiban néhány gyakorlaton át beavatja a workshop résztvevőit a fent vázolt három dimenziós hangzásba. Mindenki hozzon gitárt magával.

A koncerteket Szabó Sándor nyitja meg, ezt követően Alex De Grassi mutatja be programját.

Alex De Grassi www.degrassi.com

Alex De Grassi a nyolcvanas évek elején tűnt fel Amerikában mint az akusztikus gitárosok egy új generációjának előhírnöke. Muzsikája egyfajta híd a hagyományos amerikai zene és az európai muzsika között. Zenéje egyaránt táplálkozik az amerikai zenei hagyományaiból, valamint a klasszikus muzsika harmóniavilágából, mindez egy friss új modern hangzásban testesül meg. Sok új technikai elemet hozott be a modern polifónikus gitározásba. Lemezei a Windham Hill gondozásában jelentek meg és mára Alex De Grassi Kalifornia első számú, és a nemzetközi akusztikusgitár világ egyik legfontosabb gitárosa. A nemzetközi akusztikus gitárzene világában stílusteremtőként tartják számon. Alex De Grassi koncertjeivel gyakorlatilag az egész világot bejárta mint szólista gitáros. Hazánkban második alkalommal mutatkozik be Szabó Sándor gitárművésszel, akivel nemrégiben sikeres közös amerikai turnén játszott együtt. Most újra hallhatók mindketten Magyarországon.

2008-09-24 18:01:12