Az első Balatonfüredi Gitárfesztivál

Ismét egy fesztivállal gazdagodott hazánk gitáros társadalma. Eötvös József Liszt díjas gitár professzor kezdeményezésével elindult egy előreláthatólag évenként megrendezendő gitárfesztivál Balatonfüreden, a helyi önkormányzat és néhány nagy befolyásos cég támogatásával. Az idén a New Holland, földmunkagépeiről híres cég támogatta az egyébként nagyon színvonalas fesztivált. Ez a fesztivál is jelzi, hogy a gitár ismét hallat magáról, illetve azok a fanatikus gitárbarátok tevékenysége mutatkozik meg egy ilyen nagyszerű rendezvényben, akiknek munkája tartja egyben ezt a ma már periférikus kultúráját a klasszikus zenének. A Balatonfüredi Gitárfesztivál a klasszikus gitárosok számára szerveződött, bár évről évre több olyan gitáros látogat el oda, akik más műfajból mutatják ki érdeklődésüket a klasszikus gitározás iránt. Sajnos ez nem mondható el a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválok látogatottságáról, ahová mindenki eljön, aki szereti a gitárt, egyedül csak a klasszikus gitárosok nem tisztelnek meg jelenlétükkel. Pécsett és Győrben is van főiskolai szintű képzés, ahol volt egy-egy koncert és egyetlen klasszikus gitáros nem jött el. Mi meg is kérdeztük...Úgy tűnik nekik van mit tanulni nyitottságból...

A balatonfüredi gitárfesztivál azért is volt érdekes, mert a nylonhúrosok ellátója a Segovia Gitárszaküzlet is képviseltette magát, és jelen volt az Australian Guitar Centre is. Ez is jelzi, hogy kezd kialakulni egyfajta összetartás a gitárosokat kiszolgáló üzleti szegment és a klasszikus gitározásnak irányt szabó fesztivál management között. Ez pedig jó dolog.

Mivel a www.gitarhangtechnika.hu csak két napon tudott részt venni, így mindössze az erről a két napról szóló benyomásainkat tudjuk megosztani olvasóinkkal.

A fesztivál a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően délelőttönként mesterkurzusokat, tartott majd a délutáni órákban a város különféle helyein mindenféle a gitárral kapcsolatos eseményeket rendezett. Így került sor Szendrey-Karper László emléktáblájának megkoszorúzására.

Több koncert hangzott el a móló színpadon valamint a part melletti színpadon. Itt lehetett hallani Szilvágyi Sándor és Forgách Péter duóját. Sajnos a nem megfelelő hangrendszer és a még kevésbé megfelelő kiszolgáló személyzet nagyon gyenge hangosítást produkált, ami méltatlan volt az ott fellépő klasszikus gitárosok színvonalához. Gitárhangtechnikai szempontból nagy hiba volt, hogy az olcsó gyenge hangminőségű színpadi erősítőket erősítették tovább, aminek következtében egymásra rakódott a mikrofon elhelyezésből és az egyéb tudatlanságból eredő hangtechnikai hiba.

A klasszikus gitár és egyébként minden akusztikus hangszer kihangosítása tudást, ismeretet, ízlést, érzékenységet és nem utolsósorban gyakorlatot igényel. A lakodalmak és diszkók hangosítására szakosodott hangosító brigád a legjobb igyekezetével is kiábrándító hangminőséget produkált. Ezen nem szabad spórolni. A fesztivál egyik érdekessége volt, hogy fellépett a hazánkból elszármazott, ma Berlinben élő kitűnő gitáros Schnétberger Ferenc is. Bár ő nem klasszikus gitáros és nem is a klasszikus gitárosokat megillető színpadon lépett fel, mindenesetre meghívása dicséri a fesztiváligazgató Eötvös József nyitottságát, hogy egy bár klasszikus technikával nylon húros gitáron játszó jazz gitárost is "bevállalt" a fesztivál.

Az igazi nyitottságra azonban várnunk kell még, amíg egy fémhúros gitáron, nem klasszikus zenét játszó modern gitáros is ugyanazon a színpadon léphet fel.

A fesztivál másik érdekessége volt Hopkinson Smith lantművész fellépése. Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy ő napjaink legnagyobb lantosa. Mindent, ami lanton megszületett és játszható, ő azt repertoáron tartja és hihetetlen színvonalon el is játssza.

A fesztivál második napjának délutánján kellemes meglepetésben lehetett része a közönségnek, amikor Tüske András vezetésével fellépett a Göd és Fót városában működő, gyerekekből álló ifjúsági gitárzenekar. Tüske András is azok egyike, akik külföldön találták meg az őket megillető elismerésüket. Tüske András dél-Ausztráliában végezte magasabb gitár tanulmányait, majd ott főiskolai és egyetemi szinten oktatott, majd 2005 nyarán hazatelepült. Hazatelepülésével egy nagyszerű, kreatív, nyitott művésszel és tanárral gazdagodott a hazai gitáros világ.

Nemcsak a fesztivált megelőző nagyszerű gödi koncertjével, de az ifjúsági gitárzenekar vasárnap délutáni produkciójával is felhívta magára a figyelmet. Őszintén reméljük, hogy a magyar gitáros társadalom megbecsüli őt hazatérése után, bár a megbecsülés sajnos manapság nem ezen a területen jellemző...

A délutáni koncertek közül az ifjúsági gitár együttes nyújtotta a legfrissebb produkciót. Talán kezdő létükre is annak is köszönhetik sikerüket, hogy nem az agyonjátszott, elkoptatott, divatos darabokat vették elő, hanem a hazai fülnek szokatlan, jól összeválogatott látványában is átgondolt, megtervezett repertoárt mutattak be. A zenekarban még egy tajvani gitáros fiú is szerepelt. Sikerüket még annak a vakszerencsének is köszönhetik, hogy csak kevés mikrofon vette a játékukat, így nem volt sok esélye, hogy produkciójukat a hangosítás teljesen elrontsa. Szerencséjük volt.

A honlapunk szempontjából külön érdekességről számolhatok be. A délelőtti kurzusokkal egyidőben megrendezett kiállításokon egy finn gitárkészítő manufaktúra is képviseltette magát néhány érdekes gitárral és kiegészítővel. A Kantare nevű gitárokat két finn gitárkészítő készíti. A gitárok különlegessége a szabadalmaztatott tető merevítési rendszer, melyet ők LRS azaz Lens Resonance System-ként jegyeztek be. A merevítés az eddig használt Torres, Kasha és Smallman féle alapvetően bordákat és gerendákat alkalmazó merevítési rendszerekhez képest egy lencse alakú egyszerűen gyártható és kiszámíthatóbb működésű merevítést találtak ki.

Ez a képen is jól látható. 3 mm vastag rétegelt lemezből készült felragasztható merevítő betét képezi a gitár tetejének akusztikus szabályzórendszerét és egyben statikai merevítését is egyben. A kipróbált gitárok nagyon biztatóak, különösen a tiszta fából készített gitárok nagyon tisztán szólnak, kissé áttetszőbbek a hagyományos klasszikus gitárhangnál, hangerejük és kiegyenlítettségük is azonos. Ez is egy új hang, de még mindig klasszikus hang. Az ősztől a Segovia Gitárszaküzletben lehet majd kapni a Kantare gitárokat állítólag kedvező, megfizethető áron.

A www.gitarhangtechnika.hu pedig majd résen lesz, és időben leteszteljük a beérkezett első gitárokat. Ugyanez a cég kínált érdekes és hasznos kiegészítőket is klasszikus gitárosok számára. A pengető kéz sokszor lecsillapítja a tető egy bizonyos részét, aminek valójában rezonálni kellene. Ez a kis vákuumos tappanccsal felragasztható eszköz könnyű, fából készült szerkezet, mely távol tartja a kart a rezonáló tetőtől. A másik előnye, hogy az alsó kar a feltámasztásnál nem fog elnyomódni, így a vérellátása jobb, egyenletesebb.

A másik szerkezet ugyancsak kényelmi dolog, de már azon is túl megy. A gitárosok orvosilag is igazolt betegsége a ferde gerinc. Egyszer a körzeti orvosom megnézte a röngtgenemet és azt kérdezte: Uram mivel foglalkozik Ön, hogy olyan alakja van a gerincének mint a gitárnak?

Erre azt mondtam: - Eltalálta doktor uram, gitáros vagyok. - Ja, akkor rendben van...! - mondta ő.

Ezt elkerülendő most már lábtartó nélkül szimmetrikus, egyenes törzstartással is lehetőségünk van úgy gitározni, hogy a hangszer a megszokott helyen van, csupán gerincünk kényelmesen, természetesen fog állni. Ez a kis készülék egy ugyancsak vákuumos tappanccsal rögzítődik a gitárhoz, előre be kell állítani, hogy a megfelelő tartás és hangszer helyzetet megkapjuk. Mindkét termék a finn cég terméke, azonban idehaza a Segovia Gitárszaküzlet fogja árulni.

A már említett Australian Guitar Centre 3 csúcs minőségű gitárt állított ki, mindhárom milliós kategória. Volt egy a lapunkon már tesztelt George Ziatas és egy Ashley Sanders gitár valamint egy nagyszerű, igen drága John Price gitár is. Erről a modellről hamarosan közzé teszünk egy tesztet, hogy további információkat közölhessünk a nagyszerű Ausztrál gitárokról.

A fesztivál programja szerint a hátralévő napokon Karl-Heinz Römmich és Frank-Peter Dietrich hangszerkészítők is kiállították gitárjaikat.

A fesztivál mesterkurzusokban is nagyon gazdag volt. Magyar részről Roth Ede, Pavlovits Dávid, Eötvös József, külföldi részről a svájci Hopkinson Smith, az olasz Carlo Marchione, a görög Antigoni Goni, a Boszniai származású Hollandiában élő Denis Azabagic tartottak mestrekurzusokat.

A fesztivál koncertprogramjai közül Costas Cotsiolis betegsége miatt egy spanyol művész helyettesítette a Győri Filharmónikusok kíséretében játszott koncerten. A következő napokon Carlo Marchione, Hopkinson Smith, Schnétrberger Ferenc, Vámosi Nagy Zsuzsa fuvola és Csáki András gitár duója, Denis Azabagic, Antigoni Goni adtak szóló koncerteket, az utolsó napi programja pedig a spanyol Fantasia Flamenca táncos, zenés koncertje volt.

Reméljük, hogy jövőre is tudósíthatunk a II. Balatonfüredi Gitárfesztiválról.

Szabó Sándor

2006-06-26 22:53:37