Dave Goodman koncertje és workshopja az Eldorádó Hangszerboltban

Végre most már hazánkban is előfordul, hogy egy-egy hangszermárka célzottan megjelenik hangszerboltokban rendezett kis házi koncerteken és workshopokon. Ezúttal a Yamaha cég rendezett egy kifejezetten hangszertípust bemutató európai turnét a kanadai Dave Goodman-el, a Yamaha akusztikus gitárok bemutatása és népszerűsítése érdekében. Dave Goodman hazai hangszerbemutató koncertjére Május 26-án este került sor a Zichy utcai Eldorádó Hangszerbolt rögtönzött koncertszobájában. Jó magyar szokás szerint, a meghirdetett 18.30. időpontban hárman négyen voltunk ott, és amikor már elkezdődött a program, akkor kezdtek az érdeklődők lassan beszivárogni. A koncert végére aztán csaknem megtelt a szoba. Mint lenni szokott ilyenkor, a koncert előtt Dave Goodman elmondta miért jött és hogy mit fog csinálni. A műsor első részében elénekelt pár dalt, fingerstyle gitárkísérettel Yamaha legújabb APX900 és CPX900 akusztikus gitárjain, majd a második részben lehetett vele beszélgetni.

A gitárokat az ott felállított PA rendszeren vonalból szólaltatta meg. A kistestű Yamaha gitárok ideálisak voltak az éneklős stílushoz, annál is inkább, mert a Dave Goodman, amolyan állva gitározós, szórakoztató típusú zenész, akinek fontos, hogy a gitár kényelmes is legyen, miközben énekel. A többnyire kíséretre használt gitárok arányosan ízlésesen szólaltak meg, és mindenki meggyőződhetett, hogy ez az aktív elektronikás Yamaha gitár mennyire ideális az énekhang kíséretére. A gitárok piezzo hangszedői nem a hagyományos pálcaszerű kivitelben kerültek a húrláb alá, hanem egy új Yamaha fejlesztés eredményeképpen három egymástól független piezzo korongot használnak a magas, a közép és a mély húrláb területek érzékelésére. Gyakorlatilag egy több utas hangszedőről van szó. Ezek jeleit egy aktív áramkör megfelelő módon összekeveri és egy igen részletes, arányos hangképet ad.

Másnap délelőtt még volt egy workshop ugyanitt. A workshopok rendszerint alapfokú gitárleckéket jelentenek, mely persze hatékony egyben közvetlen reklámja is egy hangszer márkának. Reméljük, lesznek hasonló rendezvények ezután is és az amatőr gitárosok közvetlenül is találkozhatnak profi előadókkal és megbeszélhetik a problémáikat a gitárokkal kapcsolatban.

2006-06-05 16:39:50