Hangfoglalás 2007

Amikor tavaly megrendezték az első Hangfoglalás nevű hazai hangszerkiállítást, látni lehetett, hogy ha kellő kitartás marad a rendezőkben és a kiállítókban, akkor a rendezvény 2007-ben is megrendezésre kerülhet. Így is történt. A tavalyi helyszín nem volt éppen megfelelő, szűkös volt, a megközelítése sem volt éppen rózsás, a kiállítók is panaszkodtak. Tanulva a tavalyi problémákból, az idén a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban rendezték meg a kiállítást Október 5-7. között.

A helyszín lényegesen nagyobb volt, nagyobb térrel, több levegővel és még a galérián is el tudták helyezni a nagyobb csendre vágyó klasszikus hangszereket is. Az egyik csarnokban a hangszerek és diszkó eszközök a másikban a billentyűs és stúdiótechnikai eszközök képviselői kaptak helyet. Ez a szétválasztás jót is tett a fülünknek, mert miután a hangszerek csarnokában 10 perc alatt jól megsüketültünk, utána át lehetett menni kicsit pihentetni a fület.

Az atmoszféra kissé emlékeztetett a frankfurti kiállításra, lehetett találkozni olyan régi ismerőssel, aki például 10 éve a Marshall-nál dolgozott most a Laney-nél van és átjött Angliából Magyarországra erre a kiállításra segíteni a hazai képviselet munkáját.

Mielőtt kissé részletezném mit is láthattunk mindenképpen meg kell említenem, hogy a rendezés a tavalyihoz képest lényegesen jobbra sikerült, azonban még mindig érezhető, hogy a szakma nem egységes. Fontos márkák képviselői, ezért vagy azért távol maradnak egy ilyen kiállításról. Ennek mindenféle okai lehetnek, de a kiállítás nem lehet teljes, és nem mutat teljes képet a hazai hangszerforgalmazásról. Találkoztam teljesen új cégekkel, akik fontosnak érezték a megjelenést, ezzel szemben az egyik legnépszerűbb gitármárka semmilyen szinten nem képviseltette magát, sőt kettő is volt ami nagyon hiányzott a kiállításról.

A másik probléma a rendkívüli zajszint volt. A nemzetközi kiállításokon már kialakult a zajongás megfelelő kultúrája, amit megfelelő szervezéssel és szankciókkal tartanak elviselhető szinten. Itt most egyetlen teremben volt legalább 10 színpad, ahol időnként 5 produkció is zúzta a magáét. Mondanom sem kell, élvezhetetlen volt, mert amikor 10 méterrel arrébb is éppen megy egy program, akkor esély sincs a hangpróbára. Így aztán éppen az maradt el, ami az egészet felemelővé tehette volna, maga a hangi élmény. Sebaj, reméljük jövőre ez is megoldódik majd.

Amint beléptem a csarnokba rögtön a CEMID Kft. standjára kerültem, olyan márkák hazai képviselője, mint a Gibson,. Ovation, Hagstrom, Takamine, LAG, Genz Benz, hogy csak néhányat említsek. Kovács László a hazai hangszer kereskedelem ma már „nagy öregjének” számít. Azonnal mutatott nekem valamit, ami jócskán felkeltette az érdeklődésemet. Kezembe nyomott egy gitárnyakat, amiben a dupla fémpálca mellett két horonyban ismerős színű merevítő pálca is helyet kapott. Először azt gondoltam, hogy grafit kompozit. Tévedtem. Titánium pálca volt. Eljutottunk arra a fejlődési fokra, ahol a repülés és űrtechnikai anyagok immár a gitár testében is felhasználásra kerülhetnek. A titánium rendkívül erős anyag, nem véletlenül készítik a repülőgépek sugárhajtóműveinek nagy fordulatú kompresszor és turbinalapátjait ebből az anyagból.

Súlya valahol az alumíniumé körül van. Sajnos nem tudtam meghallgatni a már említett körülmények miatt az LAG gitárt. Sajnos a weblapunkon sem várható, hogy ezeket a gitárokat tesztelhetnénk, így marad az a lehetőség, hogy az érdeklődő a fontosabb hangszerboltokban utánanéz ezeknek a hangszereknek. Ha már a Cemidnél tartunk, akkor meg kell említeni egy nagyszerű kezdeményezést, a Gitárhetek nevű kiállítás sorozatot. Az ország közel húsz hangszerboltjában tekinthetők meg és próbálhatók ki azok az igazán magas színvonalú gitárok, amik egyébként legfeljebb nemzetközi vásárokon vagy kiállításokon lehetnének megtekinthetők. A kiállítások részletei, helyszíneihez érdemes meglátogatni a www.gitarhetek.hu honlapot. Lehet nyerni is, ott minden fontos részlet hozzáférhető. Sajnos a Cemid, több más fontos képviselettel együtt nem tartoznak a teszteltető partnereink közé, így a hangszereikről nem tudunk részletesebb információkat adni.

A következő stand a Medgyesi Tibor nevével fémjelzett Hangszercenter kiállítási helye volt. Talán a legnagyobb márkaválasztékkal rendelkező hazai importőr olyan márkák képviseletében, mint a Line6, PRS, Seymour Duncan, Rocktron, Gallien-Krueger, Taylor, Fernandes, Schecter, GHS, Elixir, Karl Martin, Gotoh, Morley és még lehetne hosszan sorolni. Az egyik legérdekesebb darab volt a Line6 új csöves erősítője, mely a csöves technológiát ötvözi a XXI. századi modellezéses technológiával. A Line6 összefogott a legendás Bogner céggel, akik adják a csöves technológiát az új termékcsaládba. Ígéretet kaptunk, hogy hamarosan tesztelhetjük az új erősítőket. Ezért az olvasóinknak javaslom, hogy legyenek résen, gyakorta látogassanak minket, mert az ősz sok újdonságot kínál.

Ugyancsak érdekes és színvonalas választékot láttam az Eldorado standján. Csakúgy, mint máskor ezen a helyen megtalálható volt a Fibenare gitárok egy kisebb kollekciója is. A Fibenare immár sokadik alkalommal készül az amerikai NAMM Showra. Igazi nemzetközi sikertörténetet tudhatnak magukénak. Bár sok irigyük akad, én azt mondhatom, hogy nem alaptalanul és én személy szerint büszke vagyok rájuk és szurkolok a sikereiknek. Talán azért is mert ebből a kis országból nem is olyan egyszerű nemzetközi piacokra is betörni. Ezt én nagyon át tudom élni és igazán jó érzés számomra, ha valaki honfitársaim közül eljut egy ilyen szintre.

A Yamaha és a Laney márkák képviselője kínált pár meglepetést. Azonnal összeakadtam egy régi ismerőssel, akit még tizenegynéhány évvel ezelőtt a Marshall cégtől ismertem, Steve Yelding most a Laney céget, a Marshall egyik legerősebb brit versenytársának stábját erősíti. Egyáltalán nem ritka a nemzetközi gyakorlatban, hogy az értékes emberek átmennek a versenytárshoz, vagy elszipkázzák őket más versenytárs cégek. Végülis ez mind azt mutatja, hogy a szakember az szakember, és akármerről nézzük is, ez az egész milliő egy nagy nemzetközi család, ahol mindenki ismer mindenkit.

Sietve közölték velem a standnál, hogy megérkezett a Laney csöves erősítőkből álló szállítmánya egyenesen Angliából, amit azt is jelenteti, hogy hamarosan tesztelni fogunk pár új modellt. Ezek között voltak láthatók és már kipróbálhatók a Laney új Lionheart csöves kombói.

Az Audmax kiállításán is láthattuk a klasszikus márkákat, mint a VOX, a Marshall erősítőket, a Dean gitárokat. Az Audmaxnál ígéretet kaptam, hogy az ősszel rendelkezésünkre bocsátanak néhány újdonságot tesztelés céljából. Az Audmax egyébként a hangosítás egyik legerősebb márkáját az L'Acoustic-ot is képviseli, külön standon voltak láthatók stúdiótechnikai eszközeik igen színvonalas kiállítást alkotva.

Megtekintettem az egyik legnagyobb vidéki hangszerforgalmazó, a Fejes Hangszer standját is. Hatalmas választék volt itt. Fejes Tamás, mint dealer számos márkát tart a választékában. A márkák közül olyan impozáns nevek találhatók, mint az Ashdown, Aria, a legendás Orange erősítők komoly választéka mellett feltűnt egy brazil erősítőmárka a Meteoro is. Sajnos csak megnézni tudtam, mert a nagy tumultusban és zajban nem volt rá lehetőség, hogy meg is hallgathassam. Amit lehetett látni az mindenképpen egy csúcstechnológiás csöves erősítőről árulkodott. Sajnos a Fejes Hangszer nem tartozik a teszteltető partnereink közé, így részleteiben nem tudunk beszámolót adni a hangszereikről.

Kellemes volt látni a Vintage 52 kiállítását is. Ők, akik eddig eléggé elzárkóztak kiállításoktól, hirdetésektől, most egyszeriben megjelentek itt. Valószínűleg a cég vezetésben történt némi változás, megjelent némi koncepció is, így történhetett, hogy az egyik legnagyobb kifejezetten hangszerjavításra és használt hangszerek árúsítására szakosodott üzlet egyszeriben színvonalas kiállításon mutatkozott be, érintve mindent amivel foglalkoznak. Külön kiemelném azt a figyelmességet, hogy a vendégeket házi készítésű almás pitével kínálták, ami számomra abban a pillanatban éppen életmentéssel ért fel.

Az egyik legfontosabb és legnagyobb hangszerforgalmazó, a Roland sem maradhatott ki a Hangfoglalás idei eseményéről. Rengeteg ember volt szokás szerint a standjukon. Már hónapok óta nagy várakozás előzi meg a VG-99 megjelenését. Ez az eszköz most ki is volt állítva, ki lehetett próbálni. Ez a valóban csúcstechnológiás termék a fizikai modellezés minden eddig gyermekbetegségét kinőtte és immár egy új dimenziójában mutatkozik meg, mint egy hatalmas tudású, hangzásilag az analóg technológiának egyenrangú alternatívájaként. Hamarosan mi is írni fogunk erről a hyper modern gitárcuccról. Látható volt a GT-8, valamint az M 20 B az M 50 B Basszus effektek, valamint az RC 50 Looper is. Mivel a Roland partnerünk, így az elkövetkezendő hónapokban számos Roland termék bemutatására lehet számítani a web lapunkon.

A beszámolóm végére szántam egy igazán meglepő vállalkozás rövid bemutatását. Egy Dymavery nevű standon a „Tanulóknak és vérprofiknak” szlogent olvastam, majd egyszeriben régi ismerősömet Jankai Bélát pillantottam meg. Mint kiderült ennek a kifejezetten a kezdőket megcélzó távol-keleti márkának a képviseletét látják el egy társas vállalkozásban. Igyekeztem levetni előítéleteimet, amikor megpillantottam az árakat. 23.000,- Ft-ért is találtam gitárokat. Azonnal gyanús lett.Azt már a honlapunk alapításakor kikötöttük, hogy igyekszünk elkerülni a gagyi termékeket. Ezzel szemben a nyitottságunkat is szeretnénk megtartani, ami kifejezi azt a reményünket, hogy talán eljön egyszer az a nap is, amikor nagyon olcsón is lehet valami használhatót kapni. Továbbra is fenntartjuk ezt a doktrinánkat, azonban itt most felvetődött egy olyan kérdés, ami miatt valószínűleg kivételt kell tennünk. Kipróbáltam pár gitárt, amik olyannyira olcsók voltak, hogy el kellett gondolkodnom, hogy a világ melyik részén, milyen anyagokból és milyen munkaerővel, milyen szaktudással képesek annyira olcsó hangszert gyártani, hogy szállítással, vámokkal, adóval plusz nagy- és kiskereskedelmi árréssel együtt is ilyen hihetetlen alacsonyan tudják tartani az áraikat. Nagy illúzióim nem voltak, egyetlen szóval nem hangzott el, hogy ezek milyen nagyszerű gitárok, csupán arra bátorítottak, hogy vegyem őket kézbe, próbáljam ki őket és mondjam el mit gondolok. Az első gondolatom az volt, és amit most itt meg is fogalmazok. A Dymavery nem a legjobb gitárokat gyártja, nem is a legrosszabbakat, de mindenképpen a legolcsóbbakat. Ugyanezen a kiállításon ugyanis láttam 2-3-szor drágább hangszereket, amik nem voltak jobbak a Dymaverinél. Ezen a ponton felvetődött a kérdés, hogy érdemes-e ebben a kollekcióban szemezgetni használható hangszerek után. Mindenképpen. Ha valamire ráakadunk, az bizonyára nem lesz a legszebb, legválogatottabb fából, és bizonyára találunk jobb hardverrel és hangszedővel szerelt távol-keleti gitárokat, de egyben biztosak lehetünk: olcsóbbat nem fogunk találni. Igen kritikusan végignéztem pár elektromos és akusztikus gitárt is. Mindegyik korrektül nézett ki, a nyaka egyiknek sem volt görbe, használhatóknak tűntek. Rengetegen látogattak ide. Szimpatikus volt a szerénység, hogy nem kiáltották ki a legjobb hangszereknek ezt a márkát és nyitottak voltak arra is, hogy leteszteljük őket. Volt is pár igazán különleges darab, amiket szívesen ki is próbálnék a jövőben. Én a magam részéről megígértem, hogy a végére fogok járni a Dymavery Ár/Minőség vagy Ár/Tartalom arányának és ezen keresztül annak is, hogy mennyire alkalmas a Dymavery a kezdők hangszerének. Így az elkövetkezendő időszakban be fogok mutatni pár hangszert, ahol kertelés és köntörfalazás nélkül a „hideget és meleget” egyaránt le fogjuk írni a termékekről.

A professzionális audio és a hangszer termékek ezen a kiállításon még nem váltak el sem tematikusan sem fizikailag egymástól. Nyilván a pro-audio eszközöket nem lehet ilyen körülmények között meghallgatni. Ennek ellenére pár cég derekasan kiállt és a jövőben bízva meg is jelent, kifejezve azt a reményt, hogy évrőlévre jobb körülmények között a proaudio is szélesebb körben bemutatkozhat. Hiányoltam a hangosító eszközöket forgalmazó cégeket. Bizonyára ez is pozitívan fog változni a jövőben. Vannak komoly nagy elkötelezettséggel bíró cégek, akik tavaly, vagy most megjelentek, mint a Chromatica, az Eurhytmix, a Micro Sound, Blue Sound, az Audmax, a Bertaudio, ők képviselik a pro-audionak azt a vonalát, amik teljesen a nemzetközi elvárásoknak megfelelően működnek és reprezentálják a márkákat. Azonban vannak olyan cégek, akik ugyan komoly márkákat árulnak, de miután működésük teljesen belterjes, a nyilvánosságtól elzárt, így semmilyen szinten nem állítható, hogy képviseletek lennének. Reméljük, hogy a hangosító eszközök hazai forgalmazói között is lesz egyfajta letisztulás, a márkák megfelelő kezekbe kerülnek és így a nagyközönség elől nem lesznek többé elzárva.

A kiállításon számos független cég, hangszerkészítő, valamint klasszikus hangszereket és kiegészítőket forgalmazó cég és személy jelent meg, ezzel is gazdagítva az eseményt. Amit most kiragadtunk az elsősorban a gitárhangtechnikai szempontból fontosabb képviseletek voltak. További információk szerzése érdekében látogassatok el a www.hangfoglalas.hu honlapra.

Nyilván ezzel a rövid összefoglalóval még a felét sem említettük meg a kiállítóknak. Ezek után őszintén reméljük, hogy 2008-ban még színvonalasabb, színesebb és egységesebb képet mutat majd a hazai hangszer forgalmazók legnagyobb fóruma.

Szabó Sándor

2007-10-07 21:16:19