Hangfoglalás a rajongó szemével

Idén első ízben került megrendezésre a Hangfoglalás nevű fesztivál, amely a legnagyobb magyarországi hangszerkiállítás. A hangszerkiállítás szót meghallva az ember elsőre azt gondolhatná, hogy a rendezvény csakis zenészek, hangtechnikusok, illetve a zenével aktív résztvevőként foglalkozó emberek számára lehet élmény, pedig ez tévedés. Én magam nem vagyok zenész, csupán zenerajongó - zenehallgatás és koncertek nélkül el sem tudnám képzelni az életem. És ha játszani ugyan nem is tudok rajtuk, szívesen gyönyörködöm a hangszerekben, illetve szívesen beszélek zenészekkel, szakértőkkel, hiszen sokat lehet tőlük tanulni.

Így hát már első nap kint voltam a Hangfoglaláson... A gyönyörű Millenáris parkban már sokan sétálgattak, mikor kora délután megérkeztem. Az ingyenes szabadtéri koncerteken tehetséges zenekarok, zenészek mutatták be saját, valamint hangszereik tudását, a szakemberek számára szakmai megbeszélések folytak. Aki pedig egy kicsit meg szeretett volna pihenni, akár a fűben is hanyatt fekhetett, úgy átadva magát a zene élvezetének, és a napsütésnek.

Ám a fesztivál legfontosabb része a hangszerkiállítás volt! A régi gyárépületben kiállítók sokasága várta a kíváncsi szemű és fülű látogatókat. Mindkét emeleten apró pavilonok zsúfolódtak, minél szélesebb körű választékot igyekezvén bemutatni. Itt aztán minden hangszertípus képviseltette magát. Gyönyörű akusztikus és elektromos gitárok sokasága között személyes kedvencem a Fibenare különleges kialakítású gitárja, a "sasfejes" gitár lett. Van valami nagyon amerikaias abban a sasfejben, ezért elsőként Bruce Springsteen alakja ötlött fel lelki szemeim előtt, amint elképzeltem, ahogy a Born In The U.S.A-t ezzel a gitárral előadja.

Ugyancsak sokat időztem a dobok között is. Csodaszép komplett dobfelszereléseken kívül tam-tam dobokból sem volt hiány. A figyelmemet leginkább az az állvány ragadta meg, amelyen kizárólag kolompok voltak, bemutatva azok hatalmas változatosságát.

   

Nem volt hiány billentyűs hangszerek terén sem. A kiállítás jelentős teret biztosított a szintetizátorok illetve zongorák részére.

 

Számomra meglepetést jelentett, amikor egy vitrinben egyszer csak szájharmonikák sokaságát fedeztem fel. Valamint ugyancsak különlegesnek találtam a különböző tradicionális törzsi hangszereket. Rendkívül jó ötletnek tartom, hogy bizonyos cégek ilyen kevésbé közismert hangszereket is kiállítanak itt. Hiszen gitárt, dobot és zongorát sok helyen láthat az ember, ám ilyen különlegességeket nem túl gyakran.

   

Összegezve a Hangfoglalás fantasztikus élmény bárki számára, aki értékelni tudja a zenét és a művészetet. Hiszen minden kiállított hangszer már önmagában is művészeti alkotás. A fesztivál még cikkem írásának napján (2006. szeptember 15.) valamint az azt követő szombaton is tart, így hát aki esetleg még nem járt kint, még nem késett le semmiről!

A szombat esti zárófesztivál sztárjai pedig vitathatalanul a méltán világhíres skandináv rock n' roll fenegyerekei lesznek, a Backyard Babies. A koncertről természetesen a Gitárhangtechnika.hu is tudósítani fog.

Szabó Ádám

Kapcsolódó linkek:

2006-09-15 13:01:39