V. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál meghívott művészei
2006

Silvio Schneider / Jörg Nassler Duo

Jörg Nassler 1961-ben született, 14 éves korában kezdett gitározni, Drezdában végezte klasszikus gitáros tanulmányait 1986-ban. Egy pár évig ugyanitt segéd professzorként tanított. Számos zenét írt színdarabokhoz és filmekhez. Gitárjátékát a magas szintű technikai tudás jellemzi, kompozíciói pedig modernek és friss energiát sugároznak. Az elmúlt években sok országban koncertezett.

Silvio Schneider 1969-ben született, 8 éves kora óta gitározik és ugyancsak Drezdában végzett 1991-ben. Csakúgy, mint kollégája számos zenét írt színdarabokhoz és filmekhez. Az elmúlt években sok országban fellépett.

Jelenlegi duójuk Európa egyik legfoglalkoztatottabb és legnépszerűbb modern latin zenét játszó párosának számít. Muzsikájukban a magas szintű technika párosul a precíz zeneiséggel. Tüzes ritmusú kompozícióik messze túllépnek az egyszerű latin dalokon. A duó sikerrel turnézott Mexikóban. Kanadában, USA-ban és Japánban is. Hazánkban most mutatkoznak be először.

Fernando Freitez / Veronique Gillet Duo

Fernando Freitez Gassan klasszikus gitár tanulmányait Rodrigo Riera-nál kezdte, majd hamarosan a jazz felé fordult érdeklődése. Ezt követően a modern elektroakusztikus zenében folytatta tanulmányait és jelenleg ez a három fő hatás jellemzi jelenlegi muzsikáját és játékát. Gitározását a latin –amerikai hagyományok mellett az érzelmes megfogalmazás és a magas szintű technikai tudás jellemzi. Partnere volt Egberto Gismontinak, Leo Brouwernek and Kenny Burrelnek gitár szemináriumaikon. 1982-ben a legjobb komponista díját nyerte a Suite de Pequenos animales de un Pantano versenyén. Első albumát 1990-ben készítette. 1994-ben Veronique Gillet-el és Carlos Francoval készítették a Terracota Trió első albumát az német Acoustic Music Records számára. Európában több alkalommal járt. Hazánkban most mutatkozik be először.

Veronique Gillet Albert Ponce tanítványa volt Párizsban. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon. 1982-ben a Fernando Freitezzel együtt nyerték a legjobb komponista díját a S.A.C.E.M. fesztiválon. Tanult Leo Brouwernél, Egberto Gismontinál és Charles Ewanjé-nél is. 1984-85-ben dolgozott Egberto Gismontival. Több kamaraegyüttesnek is tagja azonban az egyik legfontosabb együttese a Terracota Trio. Számos helyen fellépett szólóban és különféle formációkban, mint Belgium, UK, Magyarország, Venezuela, Olaszország, Czech Republic, Canada. Lemezit az Acoustic Music Records adja ki.

      

Szabó Sándor / Veronique Gillet Duo

Szabó Sándor igazi kalandozó, felfedező a gitár birodalmában. Zenéjét a klasszikus zene, a keleti zene, a jazz, a népzene folyamatosan formálja. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként az akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Egyéni hangvételű játékával jellegzetes hangzásával és kompozícióival a nemzetközi akusztikusgitár világának elismert művésze lett. Európában csaknem minden országban bemutatkozott, rendszeresen koncertezik az Egyesült Államokban, Japánban és Dél-Koreában is bemutatkozott. Eddig több mint 30 hanglemezen hallható játéka. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Szellemi kezdeményezője és egyik partner szervezője a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak. Mint minden évben, 2006-ban is új programmal jelentkezik. Veronique Gillett-el duót alakítottak 2006 elején. Ez a duó sikerrel mutatkozott be Belgiumban és most a hazai közönség is megismerheti ezt a különleges hangzású párost.

2006-02-20 00:36:37