Workshop Alex De Grassival az Amarant Stageshop gitár boltban

Végre ezt is megértük! Magyarországon is akad hangszerbolt, amelyik bevállalja világhírű akusztikus gitáros workshopját. Bár nem ez az első eset, és öröm, hogy egy újabb workshopról is be tudunk most számolni. Az éppen hazánkban turnézó Alex De Grassi elfogadta a felkérést egy workshopra október 11-ére az Amarant Stageshopban kellemes programot biztosítva a bolt vásárló partnereinek. Külön köszönet illeti Galambos Ernőt a bolt tulajdonosát. Az időpont azért volt déli 12 óra, hogy az esetlegesen este játszó muzsikusok is el tudjanak jönni. A kb.15 főnyi érdeklődő tulajdonképpen meg is töltötte a boltot.

Alex egy nappal korábban érkezett Budapestre és elmondta nekem, hogy a gitárja miatt kissé aggódik, ugyanis 2 húr elkezdett zizegni, ami szokatlan volt. Megnyugtattam, hogy a Stageshopban lesz szakember, aki megvizsgálja az okát és meg is csinálja. Ez így is történt és még a workshop kezdete előtt félórával el is készült a gitár. Külön köszönet Zolinak a szakszerű segítségért!

12 órakor pontosan el is kezdődött a program, és Alex De Grassi bemutatta, miként lehet egy gitáron kiemelni a különféle zenei elemeket, imitálni zenekari szekciókat és úgy játszani, mint ha egy zenekar lenne. A résztvevők mindegyikének volt gitárja és néha igen különlegesen szóltak 15 gitáron az egyszerre megpengetett akkordok, mint egy hihetetlen gazdag chorus effekt...

Külön öröm volt számomra, hogy vidékről régi gitáros kollégáim is eljöttek, Bakondi András és Bagi László barátaim.

Alex bemutatta, hogyan alkalmazza egy-egy zenedarabhoz a különféle hangolásokat. Igencsak meglepte a hallgatóságot Jimi Hendrix Angel című feldolgozásával, ahol egyetlen gitáron az egész zenekar minden részét illusztrálva szólaltatta meg a legkisebb részleteket is.


A workshop után kötetlenül lehetett beszélgetni Alex De Grassival, lehetett vásárolni a CD-iből, DVD-jéből és a füzeteiből is.

Reméljük hamarosan ismét tarthatunk egy workshopot valamely ismert gitárossal ugyanitt.

Szabó Sándor

2008-10-25 13:30:20