Zene a Fraktál Univerzumban

FRACTAL STRINGS

Multimédiás Surround koncert a Millenárison
2008 december 5-én

Egyedülálló zenei és látvány program lesz hallható és látható a Millenárison ez év December 5-én este 8 órakor. A Fractal Strings nevet viselő produkció egy magyar, német és amerikai muzsikusokból álló csapat. Az együttes legnevesebb tagja a kaliforniai Michael Manring, túlzás nélkül állítható, hogy a világ egyik legkülönlegesebb legjobb basszusgitárosa.

A gitár alapú produkció német vendége Claus Boesser Ferrari lesz. Ők az elmúlt években már jártak hazánkban és bemutatták sajátos, mindenféle stíluson felül és kívül álló muzsikájukat.

A csapat hazai tagja a kiváló ütős Major Balázs, aki ritkán nyilatkozik meg, azonban mindig meghökkentő dolgokat mutat be.

Az együttes zenei és művészi koncepciójának megálmodója a nemzetközileg is jelentős tiszteletnek örvendő Szabó Sándor. Róla inkább az akusztikus gitár világa felől lehet tudni, azonban több, mint egy évtizede részt vesz a nemzetközi kortárszenei színtéren is, ahol különleges hangzásaival és zenei attitűdjeivel tud magához vonzani igen elismert neveket.

A Fractal Strings vizuális részét Megyeri László videóművész képezi. Immár 4 esztendeje a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválok koncertjein és azon kívül is világszínvonalú videó projekcióval támasztja alá a koncerteket. Hihetetlen vizuális ötletei koncepciózus gondolkodáson alapulnak, hozzáállása és a produkált művészi színvonal messze felül emeli őt a másoktól megszokott ipari videós gyakorlatokon.

A December 5-én hallható és látható produkció vizuálisan és hangzásilag is páratlan, hazánkban mindenképpen egyedülálló lesz. 6-8 csatornás surround hangzás öleli körbe a hallgatóságot, több videó felületen történik a fraktálokon alapuló látvány, a hangi részről a Szabó Sándor által kreált fraktál terekben szólalnak meg a hangok eddig sohasem hallott hangokon, és persze ebben a koncepcióban a legősibb keleti hangszerek mellett az ultramodern elektronikus gitár hangok is egyenrangú szerephez jutnak.

Az eddigiekből máris sejthető, hogy a Fractal Strings hazai bemutató koncertje a 2008-as év kiemelkedő látvány és koncert eseménye lesz Magyarországon. A koncert megrendezésére már most nagy érdeklődés mutatkozik külföld irányából.

A fraktál, mint fogalom, a technikai részletek, valamint a művészi koncepció megértéséhez legjobb, ha idézzük Megyeri László és Szabó Sándor nyilatkozatát a Fractal String produkcióval kapcsolatban.

Megyeri László: "- A zenélés, gitározás szempontjából a húr, mint harmonikusan rezgő fizikai elem, emeli be a fizikát, mint gyakorlati megvalósulást ebbe a rendszerbe. A húr azonban olyan rezgést is leír, amely csak a káosz elmélettel és a fraktálokkal írhatók le. A húr, mint a gitár része szimbólum is egyben. A húrok gyártási technológiájának története és technikája hordozza magában egyrészt a húr, másrészt a fraktál-húr elméletének gyakorlati példáját. Kezdetben az állati alapanyagból készített bélhúrok a természetes fraktált, a DNS /RNS láncolatot hordozták magukban. A fémkorszak magával hozta a fémkristály-szerkezetek fraktáljára épülő egyszeres ( prime ) fémhúr gyártást. Gépek korszaka mesteri fokozatra emelte a prime húrra csévéléssel feltekert, sodrott húrok gyártását. A szintetikus korszak a polimer-fraktál szerkezetekre épülő PVC, PVF műanyag húrok megjelenését hozta. A robot korszak a polimer-prime húrra felcsévélt fém-harmonikus húr szimbiózisát eredményezte, ami a fraktál szerkezetekben rejtett több dimenziókra példa. Globálisabb megközelítésben a fraktál, mint a "rész-egésze és az egész-része" az emberi tudat belső részeinek töredezettségét jelenti, melyet a húr linearitásának tudata teszi folyamatossá az időtengelyen, ezzel oldva fel a töredezettség érzetét. A tudatalatti jelentéstartalmak a kognitív fixációra gyakorolt kölcsönhatását tehetjük ezzel könnyebbé. Ez így nagyon tudományosan és spekulatívan hangzik, de mi ebből már művészetet csináltunk, és ezt szeretnénk megmutatni."

Szabó Sándor: "-Jó ideje figyelemmel kísérem milyen új felismerések és felfedezések születnek a fraktálok és a zene viszonylatában. Mielőtt erről beszélnék, tudni kell mi a fraktál. Röviden egy matematikai egyenlet, melyet Mandelbroth holland matematikus fedezett fel a hatvanas években. A számítógép megjelenésével végre meg is lehetett jeleníteni őket, mint végtelen függvényeket. A fraktál függvényként megjelenítve végtelen felbontásban jeleníti meg magát oly módon, hogy a kisebb részei tökéletesen megfelelnek a nagyobb részeinek. Végtelen sok fraktál létezik. A vizuális világ hamar felfedezte a fraktálok végtelenül változatos, színes világát és a médiák használják is vizuális megjelenítésre. A fraktálokkal kapcsolatos mindeddig legdrámaibb felfedezés az volt, hogy a természet egyik alapvető formai rendező elve. Pl. egy falevél formája tökéletesen leírható egy fraktál függvénnyel.

A tudósok kezdték kiterjeszteni a figyelmüket a fraktálok irányába remélve, hogy többet megtudnak a természetről. A képzőművészek, a látványművészek a gyorsan fejlődő számítógépes grafikának és videó rendszereknek ma már kiterjedten használják a fraktálokat.

Elindult a kutatás a zene felől több irányban is, azonban mindeddig csupán a zajok világával találta magát szemben a kutató. Születtek fraktál zajgenerátorok és hasonló matematikai logikával működő fraktált alkalmazó eszközök, de a zene organikus kiterjedésére még nem sikerült megtalálni a fraktál összefüggéseket. A zene csak akkor organikus, ha megjárja az emberi lélek végtelen mezőit. Mára kiderült, hogy a zenét nem lehet fraktálokba merevíteni. Más megközelítést és összefüggéseket kell találni a fraktál és a zene között. Ezt mutatja be a Fraktál Strings.

A fraktál kutatás azonban nem állt meg a zenében és egy matematikus felfedezte, hogy a makro és mikrovilágunkat leíró úgynevezett húrelmélet közvetlenül összehozható a fraktállal és a zenével, még közvetlenül magával a húrokkal is, amiket mi magunk is használunk. Így jött az ötlet, hogy Fractal Strings, mint látvány és hangzás egyetlen produkcióban ötvözve mutassa be ennek a művészeti megvalósulását.

Mivel a természet eredendően fraktális, az ember által intuícióban keltett zene pedig a természet része, így az organikusan megjelenő zene maga is egy magasabb rendű fraktál, amihez még nem tudunk felérni, hogy fel lehessen írni egy egyenletben. A zene legorganikusabb és legfraktálisabb megjelenése maga az improvizáció. Ennek felismerése vitt engem személy szerint tovább, hogy új átjárókat keressünk a fraktálok és a zene világa között.

Fontos felismerés az, hogy Fraktál Univerzumban élünk. Minden rezgés és rezonancia és egyben fraktál. A Fraktál Strings a fraktál univerzumban három fő dimenzionális elemet alkalmaz. Az első a vizuális fraktál, a második az improvizáció, mint sajátos humán fraktál, ami hidat képez a matematikailag befogható valóság és a humán módon megélhető valóság között. A harmadik az akusztikus tér fraktális reflekciókkal való megtöltése, azaz fraktál terek alkalmazása. Mindezekkel a hangzó rész a muzsika eddig jól bejárt ösvényén marad és elkerüli a zajok terméketlen világát.

A vizuális oldalon Megyeri László videó installációiban alkalmazza a fraktálokat. A muzsikusok napjaink legjobb, legnyitottabb és stílus független improvizátorai, akik nem merevedtek bele egyetlen stíluson belüli improvizálásba, hanem a muzsikát mindannyian egy végtelen univerzumként élik meg. A harmadik fő elem a fraktál akusztikus tér. Ebben a térben a zenét 3 dimenzióban jelenítjük meg. A hallgatót eddig nem hallott akusztikus térélmények érik, a 8 csatornás surround rendszernek köszönhetően, fizikailag nem létező, de virtuálisan előidézett akusztikus terekben találja magát. Erről gondoskodnak az AmbiMorph fraktál effektek, melyek a zenét megtartják az organikus emberi dimenzióban, azonban állandóan változó fraktális térbe helyezik.

A Fraktál Strings a fent vázolt három alkotó dimenzión belül vizuális, akusztikus és pszichológiai visszacsatolásokat alkalmaz és ez a három együtt mintegy humán-feedback teszi a produkciót egy megismételhetetlenül egyedi és különleges multimédiás élménnyé."

A produkcióra még többször is vissza fogunk térni, mert gitárhangtechnikai szempontból is érdekes lesz a honlap olvasói számára.

2008-09-24 17:55:13